[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Uformować kotletyo średnicy około 8 cm i grubości 2 cm.Ułożyć w naczyniu przekładając wysmarowanąoliwą folią aluminiową, przykryć i odstawić do lodówki na 6 godz.Cebulę pokroić w cienkie plastry włożyć do szklanego naczynia i zalać lodowatą wodą.Wstawić do lodówki do chwili użycia.Szpinak obrać z łodyg, oczyścić, włożyć do szklanego naczynia i zalać lodowatą wodą.Wstawić do lodówki do chwili użycia.Czyni to szpinak i cebulę bardziej kruchą i soczystą.Bułki przekroić posmarować masłem złożyć i całe natrzeć lekko wodą.Położyć na grillui jednokrotnie obracając podpiec aż zrobią się gorące i z wierzchu chrupkie.Mięso grillować na gorącym węglu do wymaganej krwistości obracając raz lub dwa razy.Podawać w bułce ze szpinakiem cebulką i pomidorem polane sosem.Sos czosnkowo - ogórkowySkładniki:20 dag 18% kwaśnej śmietany10 dag majonezu1/2 łyżeczki zmielonej papryki1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej bazylii1/2 łyżeczki soli2 średnie główki czosnku wyciśniętego przez praskę1 średni ogórek obrany ze skórki, wypestkowany i drobno posiekany z odciśniętym sokiemPrzygotowanie:Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na końcu dodając ogórek i schłodzić w lodówce.SmacznegoAutor: ChefPaulGrill > Udka kurczaka z sosem "Taco"Składniki:6 dużych udek z kurczaka3 łyżeczki octu winnego3 łyżki oliwy z oliwek3 ząbki zgniecionego czosnku1/2 szklanki piwasos "Taco" - przepis poniżejsól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Z udek zdjąć skórę i wyfiletować z kości.Do małego garnka wlać piwo, oliwę, ocet i dodać czosnek, zagotować odstawić.Mięso układać w miseczce warstwami przelewając marynatą każdą warstwę.Przykryć.Odstawić do lodówki na noc (około 8 do 12 godz.).1/2 godziny przed grillowaniem wyjąćmięso z lodówki.Grubo wysmarować sosem "Taco" w miejscu gdzie była kość, zawinąć i spiąć metalowymiszpilkami kucharskimi.Grillować udka do koloru złotego, pod koniec grillowania posmarować pędzelkiem sosem"Taco" i trzymać jeszcze chwilę na ruszcie.Nie spalić sosu.Podawać polane pozostałym sosem.Sos "Taco" - oryginalny przepis meksykańskiSkładniki:4 duże pomidory2 strąki ostrej papryki ("chili" lub "jalapeno")1/2 główki czosnku1 mała cebula1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki soku z cytryny1/4 łyżeczki suszonego oregano12 kropel sosu TabascoPrzygotowanie:Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórę, drobno poszatkować.Paprykę sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórę, wyjąć pestki i bardzo drobno poszatkować.Cebulę i czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do pomidorów.W garnuszku zagotować pomidory z papryką, cebulą i czosnkiem, zmniejszyć ogieńi gotować około 10 minut.Dodać pieprz, sól, sok z cytryny i oregano.Gotować jeszcze 45 minut często mieszając.Pod koniec gotowania dodać Tabasco,dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.Przechowywać w lodówce do chwili użycia.SmacznegoAutor: ChefPaulGrill > Szaszłyki z karkówkiSkładniki:1 kg karkówki1/2 kg wędzonego boczku2 szklanki czystego bulionu wołowego2 szklanki czerwonego wytrawnego wina1/2 szklanki pieczonych ząbków czosnku1/2 szklanki posiekanej cebuli2 łyżeczki utartego w mozdzierzu czarnego pieprzu1/2 szklanki posiekanej świeżej pietruszki1/4 szklanki oliwy z oliwek1 łyżka czerwonego octu winnego1 łyżeczka suszonego oregano4 średnie cebule1/4 kg małych pieczarek2 średnie czerwone paprykisól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Zagotować w garnku bulion, wino, czosnek, cebulę i pieprz, zmniejszyć ogień i gotować20 minut.Wystudzić, dodać oliwę, ocet, oregano i rozmieszać w blenderze na gładki sos.Dodać sóli pieprz do smaku, pietruszkę i dokładnie wymieszać.Karkówkę i boczek pokroić w kostkę wielkości około 3 X 3 cm.Pokroić cebulę na ćwiartki i rozdzielić łuski, pieczarki sparzyć wrzątkiem, paprykę sparzyć,wypestkować i pokroić na części wielkości pieczarek.Układać w naczyniu warstwami karkówkę, boczek i warzywa, przelewając sosem,przykryć i odstawić do lodówki na 6 godzin.Wyjąć mięso na 1 godzinę przed grillowaniem.Nadziewać na szpadki przekładając na przemian karkówkę, warzywa i boczek.Grillować na gorącym węglu około 10 minut często odwracając i smarując pozostałymz marynowania sosem.SmacznegoAutor: ChefPaulGrill > Sosy gorące - zbiór przepisówNależy przygotować je odpowiednio wcześniej i przechowywać w termosie lub podczasprzyjęcia odgrzać na ruszcie.BULION PODSTAWOWY:1.500 g mięsa rosołowego lub kurczaka,2.2 cebule,3.2 marchewki,4.Seler, por i pietruszka,5.1-2 łyżki mąki,6.Liść laurowy,7.Ziele angielskie,8.Sól i pieprz.Warzywa oczyścić, pokrajać w paski.Ułożyć z mięsem na żaroodpornym półmisku,posypać mąką, wstawić do piekarnika na 30 minut; zapiec.Wyjąć, włożyć do garnka,zalać 1-1,5 l wody, gotować 2-3 godziny.Wyjąć mięso i posiekać.Warzywa przetrzećprzez sito, wymieszać z bulionem i mięsem.Dopełnić do objętości 1 litra.Można przetrzymywać w stanie zamrożonym do 4 tygodni.ZASMA%7łKA PODSTAWOWA:1.Ayżka mąki,2.Ayżka masła,3.Sól,4.Woda lub mleko.Mąkę zasmażyć z masłem.Ostudzić, rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody lubmleka - w zależności od typu sosu.Posolić do smaku.SOS BESZAMELOWY:1.2-3 łyżki zasmażki,2.Pół szklanki mleka,3.3 żółtka,4.Sól.Zasmażkę rozprowadzić mlekiem, do chłodnego sosu dodać żółtka, wymieszać,zagotować; doprawić solą.SOS ZMIETANOWY:1.2-3 łyżki zasmażki,2.Pół szklanki słodkiej śmietanki,3.Sól, pieprz.Zasmażkę rozprowadzić mlekiem.Dodać śmietankę, wymieszać, zagotować; doprawićsolą i pieprzem.SOS BIAAY:1.2-3 łyżki zasmażki,2.Pół szklanki mleka,3.Pół szklanki bulionu,4.4-5 łyżek soku z cytryny,5.Sól, cukier.Zasmażkę rozprowadzić mlekiem i bulionem.Dodać sok z cytryny, doprawić soląi cukrem; zagotować.SOS WINNY:1.2-3 łyżki zasmażki,2.Pół szklanki bulionu,3.Pół szklanki białego wytrawnego wina,4.Sól, cukier [ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl przylepto3.keep.pl
.Uformować kotletyo średnicy około 8 cm i grubości 2 cm.Ułożyć w naczyniu przekładając wysmarowanąoliwą folią aluminiową, przykryć i odstawić do lodówki na 6 godz.Cebulę pokroić w cienkie plastry włożyć do szklanego naczynia i zalać lodowatą wodą.Wstawić do lodówki do chwili użycia.Szpinak obrać z łodyg, oczyścić, włożyć do szklanego naczynia i zalać lodowatą wodą.Wstawić do lodówki do chwili użycia.Czyni to szpinak i cebulę bardziej kruchą i soczystą.Bułki przekroić posmarować masłem złożyć i całe natrzeć lekko wodą.Położyć na grillui jednokrotnie obracając podpiec aż zrobią się gorące i z wierzchu chrupkie.Mięso grillować na gorącym węglu do wymaganej krwistości obracając raz lub dwa razy.Podawać w bułce ze szpinakiem cebulką i pomidorem polane sosem.Sos czosnkowo - ogórkowySkładniki:20 dag 18% kwaśnej śmietany10 dag majonezu1/2 łyżeczki zmielonej papryki1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej bazylii1/2 łyżeczki soli2 średnie główki czosnku wyciśniętego przez praskę1 średni ogórek obrany ze skórki, wypestkowany i drobno posiekany z odciśniętym sokiemPrzygotowanie:Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na końcu dodając ogórek i schłodzić w lodówce.SmacznegoAutor: ChefPaulGrill > Udka kurczaka z sosem "Taco"Składniki:6 dużych udek z kurczaka3 łyżeczki octu winnego3 łyżki oliwy z oliwek3 ząbki zgniecionego czosnku1/2 szklanki piwasos "Taco" - przepis poniżejsól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Z udek zdjąć skórę i wyfiletować z kości.Do małego garnka wlać piwo, oliwę, ocet i dodać czosnek, zagotować odstawić.Mięso układać w miseczce warstwami przelewając marynatą każdą warstwę.Przykryć.Odstawić do lodówki na noc (około 8 do 12 godz.).1/2 godziny przed grillowaniem wyjąćmięso z lodówki.Grubo wysmarować sosem "Taco" w miejscu gdzie była kość, zawinąć i spiąć metalowymiszpilkami kucharskimi.Grillować udka do koloru złotego, pod koniec grillowania posmarować pędzelkiem sosem"Taco" i trzymać jeszcze chwilę na ruszcie.Nie spalić sosu.Podawać polane pozostałym sosem.Sos "Taco" - oryginalny przepis meksykańskiSkładniki:4 duże pomidory2 strąki ostrej papryki ("chili" lub "jalapeno")1/2 główki czosnku1 mała cebula1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki soku z cytryny1/4 łyżeczki suszonego oregano12 kropel sosu TabascoPrzygotowanie:Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórę, drobno poszatkować.Paprykę sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórę, wyjąć pestki i bardzo drobno poszatkować.Cebulę i czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do pomidorów.W garnuszku zagotować pomidory z papryką, cebulą i czosnkiem, zmniejszyć ogieńi gotować około 10 minut.Dodać pieprz, sól, sok z cytryny i oregano.Gotować jeszcze 45 minut często mieszając.Pod koniec gotowania dodać Tabasco,dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.Przechowywać w lodówce do chwili użycia.SmacznegoAutor: ChefPaulGrill > Szaszłyki z karkówkiSkładniki:1 kg karkówki1/2 kg wędzonego boczku2 szklanki czystego bulionu wołowego2 szklanki czerwonego wytrawnego wina1/2 szklanki pieczonych ząbków czosnku1/2 szklanki posiekanej cebuli2 łyżeczki utartego w mozdzierzu czarnego pieprzu1/2 szklanki posiekanej świeżej pietruszki1/4 szklanki oliwy z oliwek1 łyżka czerwonego octu winnego1 łyżeczka suszonego oregano4 średnie cebule1/4 kg małych pieczarek2 średnie czerwone paprykisól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Zagotować w garnku bulion, wino, czosnek, cebulę i pieprz, zmniejszyć ogień i gotować20 minut.Wystudzić, dodać oliwę, ocet, oregano i rozmieszać w blenderze na gładki sos.Dodać sóli pieprz do smaku, pietruszkę i dokładnie wymieszać.Karkówkę i boczek pokroić w kostkę wielkości około 3 X 3 cm.Pokroić cebulę na ćwiartki i rozdzielić łuski, pieczarki sparzyć wrzątkiem, paprykę sparzyć,wypestkować i pokroić na części wielkości pieczarek.Układać w naczyniu warstwami karkówkę, boczek i warzywa, przelewając sosem,przykryć i odstawić do lodówki na 6 godzin.Wyjąć mięso na 1 godzinę przed grillowaniem.Nadziewać na szpadki przekładając na przemian karkówkę, warzywa i boczek.Grillować na gorącym węglu około 10 minut często odwracając i smarując pozostałymz marynowania sosem.SmacznegoAutor: ChefPaulGrill > Sosy gorące - zbiór przepisówNależy przygotować je odpowiednio wcześniej i przechowywać w termosie lub podczasprzyjęcia odgrzać na ruszcie.BULION PODSTAWOWY:1.500 g mięsa rosołowego lub kurczaka,2.2 cebule,3.2 marchewki,4.Seler, por i pietruszka,5.1-2 łyżki mąki,6.Liść laurowy,7.Ziele angielskie,8.Sól i pieprz.Warzywa oczyścić, pokrajać w paski.Ułożyć z mięsem na żaroodpornym półmisku,posypać mąką, wstawić do piekarnika na 30 minut; zapiec.Wyjąć, włożyć do garnka,zalać 1-1,5 l wody, gotować 2-3 godziny.Wyjąć mięso i posiekać.Warzywa przetrzećprzez sito, wymieszać z bulionem i mięsem.Dopełnić do objętości 1 litra.Można przetrzymywać w stanie zamrożonym do 4 tygodni.ZASMA%7łKA PODSTAWOWA:1.Ayżka mąki,2.Ayżka masła,3.Sól,4.Woda lub mleko.Mąkę zasmażyć z masłem.Ostudzić, rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody lubmleka - w zależności od typu sosu.Posolić do smaku.SOS BESZAMELOWY:1.2-3 łyżki zasmażki,2.Pół szklanki mleka,3.3 żółtka,4.Sól.Zasmażkę rozprowadzić mlekiem, do chłodnego sosu dodać żółtka, wymieszać,zagotować; doprawić solą.SOS ZMIETANOWY:1.2-3 łyżki zasmażki,2.Pół szklanki słodkiej śmietanki,3.Sól, pieprz.Zasmażkę rozprowadzić mlekiem.Dodać śmietankę, wymieszać, zagotować; doprawićsolą i pieprzem.SOS BIAAY:1.2-3 łyżki zasmażki,2.Pół szklanki mleka,3.Pół szklanki bulionu,4.4-5 łyżek soku z cytryny,5.Sól, cukier.Zasmażkę rozprowadzić mlekiem i bulionem.Dodać sok z cytryny, doprawić soląi cukrem; zagotować.SOS WINNY:1.2-3 łyżki zasmażki,2.Pół szklanki bulionu,3.Pół szklanki białego wytrawnego wina,4.Sól, cukier [ Pobierz całość w formacie PDF ]