X




[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Likier mlecznyLikier mlecznySkrajać cienka warstwę skórki z 4 umytych cytryn (biały podskórek odrzucić) i wrzucić do butli lub gąsiorka.Dodać cytryny pokrajane w plastry (pestki usunąć).Zasypać cukrem w ilości 0,5-1 kg, zależnie od pożądanej słodyczy.Dodać 1-2 laski wanilii lub ok.50 kropli esencji waniliowej.Następnie dodać 1 l mleka pełnego, 0,5 l spirytusu, 0,5 l rumu białego (lub 0,25 l rumu białego i 0,5 l rumu złocistego).Naczynie zakorkować, pozostawić w cieple i codziennie kilka razy energicznie potrząsnąć, aby cukier zupełnie się rozpuścił.Po 6-9 tygodniach wyjąć z naczynia skórki, cytryny i wanilię.Do dużego lejka włożyć warstwę waty, na to - cienkie gęste płótno i likier przefiltrować.Napój będzie zupełnie czysty, a na płótnie pozostanie aromatyczny, słodki twarożek (po ścięciu się mleka), który może stanowić doskonałe nadzienie do naleśników, do przełożenia tortu lub na kruche ciasteczka.Gotowy likier (ok.2 l) o mocy ok.30% i smaku mleczno-irysowo-cytrynowym oraz przejrzystej barwie słomkowej wlać do butelek, zakorkować i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.Ten wyborny likier należy pić w temperaturze 10-12st.C.Zamiast wanilii można dodać 20 kropli esencji migdałowej.Na Zachodzie znane są białe emulsyjne likiery mieszane o zawartości 30% pełnego mleka, 22% cukru i mocy - 20-25%.Aby mleko w likierze się nie ścięto, dodawane są naturalne emulgatory.Nasz "Polmos" produkuje m.in."Krem Pomarańczowy" (18%) z odtłuszczonego mleka w proszku [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • przylepto3.keep.pl
  • Drogi użytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.