[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Zadaniem układu trawiennego jest nie tylko trawienie, alerównież wchłanianie tego, co zostało strawione, zagęszczenie nie strawionych resztek orazwydalenie ich wraz ze zbytecznymi produktami przemiany materii.Pokarm przesuwa się wprzewodzie pokarmowym dzięki skurczom mięśniowym, zwanym ruchami perystaltycznymi(robaczkowymi).To, co powoduje zwiększenie ruchów perystaltycznych w jednej części przewodupokarmowego, powoduje tę samą reakcję w innej jego części.Powiedzmy, że bierzesz lek,którego skutkiem ubocznym jest rozluznienie mięśni okręż-nicy.To właśnie możespowodować zaparcie.Ale może też wywołać zgagę, ponieważ mięsień, który utrzymuje sokitrawienne w żołądku, również się rozluznia ł powoduje ich wydostanie się do przełyku.Ruchy perystaltyczne, błonnik i wodaJelito grube jest podzielone na cztery części: okrężnicę wstępującą (wstępnicę),poprzecznicę, zstępującą (zstępnicę) i esowatą (esicę).Okrężnica wstępująca otrzymuje zjelita cienkiego luzną miazgę z nie strawionym błonnikiem.Wraz z poprzecznicą wchłania ztreści pokarmowej elektrolity i wodę w ilości około 2 l dziennie.Od ilości wody w miazdzepokarmowej zależy, jak szybko przesuwa się ona poprzez te części okrężnicy.Jeśli treśćprzesuwa się zbyt wolno, to oddaje zbyt dużo wody i wówczas kał staje się suchy (zaparcie).Jeśli przesuwa się zbyt szybko, to nie ma czasu na wchłanianie wody i kał robi się zbytwodnisty (biegunka).Gdy ruchy robaczkowe okrężnicy przesuwają odwadniającą się masę, wodęzatrzymuje nie strawiony błonnik (z reguły nierozpuszczalny), znajdujący się w miazdzepokarmowej, nie pozwalając na zbytnie wysuszenie kału.Inny nie strawiony błonnik(przeważnie rozpuszczalny) jest zużywany przez wiele rodzajów przyjaznych bakterii (któreżyją w okrężnicy).To powoduje ich szybki przyrost, a co za tym idzie, również zwiększenieobjętości masy kałowej.Okrężnica zstępująca i esica służą jako magazyn.Gdy masa kałowa dostaje się doodbytnicy, jej rozciągnięcie pobudza oddanie kału.117 ZaparciePrzyczyny zaparciaUboczne skutki leczenia.Toksyczne skutki chemioterapii, naświetlania czy operacjichirurgicznej mogą spowodować takie problemy, jak bolesność i suchość jamy ustnej i gardła,trudności w przełykaniu, nudności i wymioty, brak apetytu.Skutki uboczne sprawiają, żechory unika spożywania pokarmów bogatych w błonnik, co powoduje zaparcie.Ponadtolekarstwa służące do usuwania skutków ubocznych terapii przeciwnowotworowejdodatkowo utrudniają oddawanie stolca.Na przykład leki przeciwbólowe - pochodne morfiny osłabiają ruchy robaczkowe,podobnie jak leki przeciwcholi-nergiczne, używane do łagodzenia nudności i wymiotów." Zmniejszona aktywność - terapia przeciwnowotworowa często powoduje uczuciezmęczenia.Zapomina się o ćwiczeniach, a przez to cierpią wszystkie mięśnie, także teodpowiedzialne za ruchy okrężnicy." Stres - organizm zachowuje się tak, jakby był atakowany, więc przygotowuje się do dużegowysiłku, do walki.Układy narządów niepotrzebnych do natychmiastowej reakcji, łącznie zukładem pokarmowym, stają się chwilowo mniej aktywne, a dodatkowy bagaż jestodrzucany.W przypadku przewodu pokarmowego żołądek opróżnia się przez wymioty, aokrężnica przez biegunkę.Pokarm z jelita cienkiego nie może być usunięty aż do czasu118 podjęcia normalnej pracy przez cały układ." Zanik funkcjonowania nerwów w mięśniach okrężnicy - naświetlania i operacje chirurgicznemogą powodować czasowy lub trwały zanik napięcia mięśniowego z powodu uszkodzenianerwów.Jak sobie radzić z zaparciamiNastępujące rady dietetyczne mogą pomóc w zapobieganiu lub leczeniu zaparć:" Zwykle zaleca się otręby pszenne, które zawierają dużo błonnika, ale otręby ryżowe sąsmaczniejsze i działają lepiej.W czasie porannego posiłku posyp potrawę otrębamipszennymi lub ryżowymi, np.płatki śniadaniowe, odtłuszczony jogurt czy świeże owoce.Zacznij od małej łyżeczki, a potem stopniowo zwiększ ilość do łyżki stołowej.Otręby sąskoncentrowanym zródłem nierozpuszczalnego błonnika, który dzięki wchłanianiu wodyzwiększy ilość masy kałowej i częstotliwość oddawania stolca.Otręby pszenne chłoną trzyrazy więcej wody niż same ważą, a ryżowe jeszcze więcej.Skuteczne mogą też być otrębyrozpuszczalne, np.z owsa." Zwiększ ilość wypijanej wody do przynajmniej ośmiu szklanek dziennie.To jest szczególnieważne, jeśli spożywasz otręby.Odmierz odpowiednią porcję wody i stopniowo popijaj jąprzez cały dzień.Do zapamiętaniaBiegunka - wodniste stolce Perystaltyka, ruchy robaczkowe - skurcze mięśniprzewodu pokarmowego, przesuwające pokarm Enteritis - zapalenie błony śluzowej jelit" Zwiększ ilość błonnika w diecie.Jedz całe ziarna zamiast oczyszczonych (rafinowanych),brązowy ryż zamiast białego i chleb pełnoziarnisty zamiast białego.Jedz różne zboża,łącznie z owsem i jęczmieniem.Każde zboże ma unikalną mieszankę składników więcprzynosi organizmowi wiele korzyści.Otręby są cennym zródłem minerałów.Jeśli zaśchodzi o ziarna, to zawsze lepsze są te ciemne." Jedz więcej surowych warzyw.Bierz do ust małe kawałki, dokładnie je przeżuj.Jeśli masz ztym problemy, to zetrzyj je na tarce lub zmiksuj.Jeżeli masz sokowirówkę, to zrób sok ipołącz go z pozostałą miazgą." Jedz więcej warzyw kapustnych (łącznie z brukselką, kalafiorem, kapustą ogrodową ibrokułami) oraz więcej warzyw strączkowych, np.fasolę i soczewicę.Gazy, które są dziękinim wytwarzane, pomogą zwiększyć wielkość i miękkość oddawanego kału [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • przylepto3.keep.pl