[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Pozamarynowaniu nasolić, naszpikować gęsto słoniną, piec wolno w piecyku, skropić powierzchu tłuszczem, na spód podlać od czasu do czasu łyżką marynaty; gdy mięso zacznie sięrumienić, skrajać w plasterki cebulę, na dopieczeniu oprószyć mąką, potem polać śmietaną.Pokrajać zająca, jak podano w poprzednim przepisie.Na półmisku polać przetartym sosem,obłożyć zwyczajnym makaronem albo wykwintniejszymi ciastkami.Oprócz tego podaćmożna jarzynę, zieloną fasolkę, czerwoną kapustę lub najpowszechniej używane buraki.Zając w sosie jarzynowymComber zajęczy, po kawałeczku marchwi, pietruszki, selera, 1 cebula, 2 pomidory lub 2 łyżkimarmolady, kilka ziaren jałowca, 4 dkg słoniny, 5 dkg masła, 1 dkg mąki, 1/2 szklanki rosołu.Do garnirowania: knedle ziemniaczane.Zamarynowany w zwyczajnej marynacie dzień naprzód comber zajęczy posolić i naszpikowaćgęsto słoninką, włożyć do rondla wraz z cienko pokrajanymi jarzynami, cebulą i jałowcem,dusić ostro pod pokrywą, w końcu zarumienić w piecyku, oprószyć mąką.Gdy się zającdopieka, włożyć rozcięte bez ziaren pomidory, wlać rosołu.Do zaostrzenia smaku dodaćmożna kilka łyżek marynaty i 1/2 łyżeczki cukru.Na półmisku polać zająca przetartym przezsito sosem, obłożyć ziemniaczanymi knedlami.Zając po myśliwskuZajączy udziec, 10 dkg słoniny, po szczypcie pieprzu i papryki, pół szkl.czerwonego wina, 1cebula, 2 dkg utartego chleba, 1/4 l rosołu.Zamarynować udziec zajęczy na 1 - 2 dni w marynacie zwyczajnej, potem pokrajać w grubekawałki.Słoninę pociąć w plasterki, wyłożyć dno rondla, położyć kawałki mięsa, osolić, dodaćpapryki, pieprzu i posiekanej cebuli, przełożyć po wierzchu plasterkami słoniny, przykryćdokładnie i wstawić do piecyka.Oddzielnie zagotować chleb z rosołem, przecedzić przez sito,dodać wina.Po godzinie, gdy zając dość zmięknie, zalać tym sosem i na powrót wstawićprzykrytego do piecyka.Podać do zająca osobno czerwoną kapustę.Zając w czerwonym sosieUdziec z zająca, cebula, 6 dkg masła, 3 dkg mąki, po 6 ziaren ang.i gorzkiego pieprzu,jałowca, 1/4 l rosołu, pół szkl.czerwonego wina, łyżeczka karmelu.Dodatek: 1 marchew, 1 seler i kalarepa, 20 dkg wędzonki, 1 cebula.Do zarumienienia: 3 dkg masła.Grzanki z bułki.Pokrajać udziec zajęczy, dodać można przednie skoki, położyć na gorącym maśle na patelni,obsmażyć z każdej strony, po czym wybrać mięso do rondla.Na pozostały tłuszcz wsypać 337mąkę, przesmażyć, dodać posiekaną cebulę; gdy zmięknie, rozprowadzić rosołem, dodaćwina, karmelu i korzeni, gotować kilka minut, przetrzeć przez sito, polać tym sosem zająca,nakryć, wstawić do piecyka.Tymczasem nakrajać jarzyny w równe słupki, obgotować na półw wodzie.Wędzonkę pokrajać w kostki, dodać do zająca wraz z jarzynami, dusić aż wszystkozmięknie.Usmażyć cebulki na maśle, posypać na półmisku po zającu, oddzielnie podaćkrajaną kaszkę, przysmażoną na maśle.Zając w auszpikuPrzodek, łopatki, serce z zająca, jarzyny, korzenie, cebula, 1/4 kg słoniny, 1 bułka, 1/16 lmadery, 1 l auszpiku.Pokrajać w plastry słoninę, obtopić lekko, potem włożyć do słoniny osączone z wody kawałkipokrajanego zająca, dodać pokrajane w plasterki jarzyny: marchew, pietruszkę, seler, cebulę,kilka ziaren jałowca i pieprzu; dusić na ostrym ogniu, obracając często, aby mięso niewyschło.Gdy mięso zmięknie, obrać starannie od kości, do pozostałego tłuszczu włożyćpokrajaną w kostkę bułkę (6 dkg), zasamżyć, następnie zemleć wraz z jarzynami i mięsemkilka razy w maszynce, dodać wino, soli, 1/16 litra tęgiego auszpiku, przetrzeć przez sito.Gdyokaże się zbyt gęste, dodać można więcej auszpiku, potem włożyć tę masę do małej wąskiejforemki, zastudzić na lodzie.Gdy masa dobrze stwardnieje, pokrajać w cienkie plastry,układać do formy warstwami, zalewając każdą warstwę auszpikiem.Udziec zajęczy duszony z jarzynami1 udziec z zająca, po kawałeczku marchwi, pietruszki, selera, 1 cebula, 6 dkg masła, 2 dkgmąki, pół szkl.wina, 10 ziaren jałowca.Pociąć udziec w kawałki, dodać można także, gdy są, poprzednie skoki, oprószyć mąką,obsmażyć na rozgrzanym maśle; gdy się mięso zarumieni, dodać pokrajane w plasterkijarzyny i cebulę, trochę wody i jałowca.Dusić pod pokrywą; należy mięso obracać i polewać,gdy dochodzi, podlać winem.Podając na stół, przetrzeć sos wraz z jarzynami przez sito.Pieczeń z przodków zajęczych, siekana1 przodek zajęczy, 4 dkg tartej bułki, 5 dkg słoniny, 1 cebula, 1 jajo, sól, 1/2 arkusza papieru.Do pieczenia: 5 dkg masła.Do sosu: pół szkl.śmietany, 1 cebula, 4 ziarna ang.pieprzu, szczypta bobkowego listka, półcytryny, 2 dkg maki, 1/2 szklanki rosołu.O ile przodek zajęczy nie jest zużyty na pasztet, można zrobić z niego dobrą siekaną pieczeń.Powykrawać mięso od kostek, co się da, wyżyłować, zemleć wraz ze słoniną dwa razy wmaszynce, zmieszać z uduszoną w maśle cebulą, jajem, solą i bułką.Wyrobić dokładnie namasę, uformować w kształcie combra, owinąć w posmarowany papier, piec w piecyku 30_40minut.Gotową pieczeń wyjąć z papieru, a na pozostały tłuszcz wrzucić posiekana cebulę,zasmażyć, dodać mąkę, zalać śmietaną i rosołem, dodać cytrynowego soku i korzeni. 338Pieczeń włożyć do sosu, razem gotować kilka minut; na półmisku polać pieczeń przecedzonymsosem, ugarnirować czym się podoba.Można też upieczoną pieczeń bez śmietany podać nazimno.Potrawka z zająca w śliwkowym sosieUdziec z zająca,8 dkg wędzonki, 1 cebula, 12 dkg śliwek, pół cytryny, 2 dkg mąki, 1 gozdzik, 3 ziarna ang.pieprzu.Pokrajać wędzonkę w cienkie plastry, posiekać cebulę, dusić razem, aż zmięknie cebula, awędzonka troszeczkę się obtopi.Pokrajać zająca w kawałki, oprószyć mąką, włożyć nawędzonkę, zasmażyć, potem podlać wodą, włożyć wymyte suszone śliwki i korzenie, dodaćcytrynowego soku, dusić pod pokrywą.Gdy mięso zmięknie, wybrać na półmisek, przetrzećsos przez sito wraz ze śliwkami, obłożyć na półmisku kaszę perłową lub ryżową.Potrawka z przodka zajęczego z winem1 przodek, 8 dkg słoniny, 1 cebula, 1 zajęcza wątróbka, 3 dkg mąki, 1/16 l wina, pół cytryny,łyżeczka karmelu, łyżeczka cukru, po 5 ziaren ang.i gorzkiego pieprzu, 1 bobkowy liść, 1gozdzik, 3 ziarna jałowca [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • przylepto3.keep.pl